Письмова контрольна робота з хімії за ІІ семестр, 9 клас
Система оцінювання:
* завдання 1–6 — тестові, кожне завдання оцінюється в 0,5 бала, у сумі перші шість завдань дають 3 бали;
* завдання 7–9 оцінюються по 2 бали, разом за дев’ять правильно виконаних завдань — 9 балів;
* завдання 10 пропонується виконувати учням, які претендують на оцінки високого рівня, оцінюється в 3 бали. Т
аким чином, максимальна оцінка за правильно виконану роботу становить 12 балів.
Робота виконується на окремому листі, який має підпис:
Контрольна робота з хімії
учня(учениці) 9 класу КЗ «Партизанська ЗОШ І – ІІІ ступенів»
Прізвище, ім’я
Фото титульної сторінки та контрольної роботи слід надіслати
на Вайбер або
електронну пошту або
повідомлення у Інстаграм або
листом через Укрпошту або
у поштову скриньку
Виберіть і виконайте один із варіантів:
Варіант І
1. Денатурація білків — це реакція руйнування структури:
а) первинної; б) вторинної; в) вторинної та третинної.
2. Укажіть серед наведених сполук естер:
а) C2 H5 – OH; б) CH3 – CH2 – CH – COOH; в) CH3 – COOC2 H5; г) (C6 H10 O5)n.
3. Вторинна структура білка зумовлена...
4. Установіть відповідність.
1. CH3 – CH2 – CH2 - CH2 - OH А . 1-бутанол
2. CH3 – COOC4 H9 Б. α-амінобутанова кислота
3. CH3 – CH2 – CH(NH2) – COOH В. Бутиловий естер оцтової кислоти
5. Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна; б) карбоксильна й гідроксильна; в) аміно- й карбоксильна.
6. Нуклеїнові кислоти — це:
а) природні полімери; б) штучні полімери; в) мономери для синтезу білка.
7. Напишіть рівняння утворення трипептиду з двох молекул гліцину й молекули серину.
8. Обчисліть масу амінооцтової кислоти, яку можна одержати з хлороцтової кислоти масою 48 г і амоніаку.
9. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
Бутанол → бутанова кислота → 2-хлорбутанова кислота → 2-амінобутанова кислота
10. Обчисліть масу тринітроцелюлози, яку можна одержати із целюлози масою 32 г, якщо масова частка виходу продукту становить 97 %.
Варіант ІІ
1. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:
а) пептидних; б) водневих; в) дисульфідних.
2. Укажіть серед наведених сполук 2-амінокислоту:
а) CH3 – CH(NH2) – COOH; б) CH3 – CH2 – CH(OH) – COOH;
в) CH3 – CH2 – CH2 – COOH; г) CH3 – CH(NH2) – CH2 – COOH .
3. Первинна структура білка зумовлена...
4. Установіть відповідність.
1. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH А . Амінооцтова кислота
2. CH3 – COOC5 H11 Б. 2-пентанол
3. CH2(NH2) – COOH В. Пентиловий естер оцтової кислоти
5. Денатурація білка відбувається під дією:
а) води; б) кислот; в) радіації.
6. Нуклеотид складається із залишків:
а) вуглеводню, ортофосфатної кислоти;
б) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, ортофосфатної кислоти;
в) нітрогеновмісної основи, вуглеводню, сульфатної кислоти.
7. Напишіть рівняння утворення трипептиду з молекули аланіну і двох молекул гліцину.
8. Обчисліть масу 2-амінопропанової кислоти, яку можна одержати з 20 г 2-хлорпропанової кислоти й амоніаку.
9. Запишіть рівняння реакцій за схемою:
Етанол → етанова кислота → хлоретанова кислота → аміноетанова кислота
10. Обчисліть масу капронового волокна, яке можна одержати в результаті поліконденсації
6-аміногексанової кислоти масою 48,4 г, якщо вихід продукту реакції становить 94 %.
|